Chleb pszenno-żytni na drożdżach

4.49 (195 ocen)

Pamiętam przepyszny chleb mojej babci pieczony w chlebowym piecu na liściach kapusty.... ten smak i aromat do tej pory wspominam z utęsknieniem.... Mój chlebek wyszedł równie pyszny jak ten babciny.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej tortowej
    200g mąki żytniej razowej
    40g świeżych drożdży
    łyżeczka cukru
    350 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju rzepakowego

    olej do wysmarowania blaszki
    słonecznik do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb żytni

Chleb pszenno-żytni na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier, łyżkę mąki pszennej i wlać 50 ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.

    Do większej miski przesiać mąkę tortową i żytnią, wsypać sól, wymieszać. Dodać zaczyn, olej i resztę ciepłej wody, zamieszać łyżką a następnie wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45-60 minut. Po tym czasie wyrobić, przełożyć do posmarowanej olejem formy (u mnie naczynie żaroodporne).
    Przykryć ściereczką na 10-15 minut. Posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować