Chleb pszenno - żytni

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny chlebek. Przygotowany z dodatkiem puree dyniowego i czarnuszki. Polecam do kanapek.

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki żytniej razowej
    1 szkl ciepłej wody
    1 op suszonych drożdży
    1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
    2 łyżki oleju
    szczypta cukru
    1 łyżeczka czarnuszki
    2 łyżki puree dyniowego
    silikonowa keksówka 23 x 9
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Puree

Chleb pszenno - żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy składniki na chleb i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnieńcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wkładamy do keksówki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik.
    Smarujemy chleb zimną wodą i posypujemy czarnuszką.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z keksówki i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować