Chleb oliwkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 55 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mąka pszenna, drożdże świeże, do tego oliwa z oliwek i oliwki zielone, razem z cukrem, solą i wodą na ciasto wyrobione. Po wyrośnięciu, oliwą muśnięciu, w piekarniku pieczemy i po przestygnięciu, jemy. Skórka chrupiąca, miąższ delikatny, oliwkami doprawiony, to mojego syna chlebek ulubiony.

  • 1 godz. 55 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 480,
    30 g świeżych drożdży,
    1 łyżeczka cukru,
    ok. 2 łyżeczek soli,
    150 g zielonych oliwek bez pestek,
    50 ml oliwy z oliwek extra,
    300 ml wody
    ponadto:
    oliwa do wysmarowania ciasta,
    mąka do podsypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb oliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb oliwkowy 1. W dużej misce, drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy 150 g maki i całość energicznie mieszamy lub miksujemy za pomocą robota. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min.

    Oliwki kroimy na mniejsze kawałki, można je krótko zmiksować.

    Do wyrośniętego zaczynu dodajemy oliwę z oliwek, oliwki, sól oraz stopniowo pozostałą mąkę. Na początku można ciasto mieszać dużą, drewnianą łyżką.
    Ciasto wyrabiamy zagniatając je z zewnątrz do środka, żeby jak najwięcej złapało powietrza.
    Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.
    Ponownie (krótko) zagniatamy, w razie potrzeby można dodać mąki, ciasto powinno być delikatne, miękkie, ale nie przyklejać się do rąk.
  • Chleb oliwkowy 2. Formułujemy kulę, przekładamy na blachę od piekarnika (podsypaną mąką, lub wyłożoną pergaminem).
    Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Tuż przed pieczeniem, wierzch ciasta smarujemy oliwą, tą samą co dodawaliśmy do ciasta.
  • Monika Lemko 3. Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować