Chleb oliwkowy z prażonym słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Dopracowałam przepis, aż wyszło idealnie i już mogę go Wam przekazać. Pszenno razowy chleb z pysznymi oliwkami. Idąc krok po kroku wg. mojego przepisu, upieczecie fantastyczny aromatyczny domowy chleb.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na dwa bochenki:

    40 dag mąki razowej
    40 dag mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    1/2 litra mleka
    4 dag świeżych drożdży
    10 dag zielonych oliwek
    2 pełne łyżki pestek słonecznika

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb oliwkowy z prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W szklance mleka rozpuść drożdże i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiej obydwa rodzaje mąki, dodaj sól i wymieszaj.
    2. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika przez ok. 2 minuty. Drożdże z mlekiem oraz resztę mleka połącz z mąką i słonecznikiem. Oliwki pokrój w plastry i dodaj do reszty składników. Wyrób ręcznie ciasto przez kilka minut. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
    3. Foremki wysmaruj olejem i napełnij wyrośniętym ciastem do połowy, odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika natnij wierzch chlebów bardzo ostrym nożem w kratkę i oprósz mąką.
    4. Piekarnik rozgrzej do 220 C i piec przez 30 minut, następnie obniż tem. do 180 C i piecz jeszcze 25 minut. Upieczone bochenki przełóż na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować