jak dla mnie pachnie pizzą, mogłabym go jeść bez żadnych dodatków, świetny także na grzanki
2 godz.
Składniki:
350 ml ciepłej wody
1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
450 g mąki pszennej
200 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
7 g suszonych drożdży instant
DODATKOWO:
łyżka otrębów pszennych
łyżeczka oregano
około 15 sztuk oliwek (u mnie takie z pastą paprykową) pokrojonych w plasterki lub ćwiartki
Oliwkowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dla szczęśliwych posiadaczy maszyny do pieczenia chleba:
Dodać składniki w podanej w przepisie kolejności. Ustawić maszynę na program normalny - bochenek o masie 1000 g i średnie spieczenie skórki.
2.Dla tych, co nie mają maszyny chlebkowej:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do przesianej mąki z solą, czosnkiem i wyrobić luźne ciasto w między czasie dodając oliwę. Dopiero na koniec wyrabiania dodać oliwki, otręby i oregano. Odstawić na 1- 1,5 h do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzyć wyrośnięte ciasto pięścią i wyłożyć do keksówek wysmarowanych oliwą i oprószonych mąką. Odstawić na jakieś 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch wyrośniętych chlebów można skropić delikatnie wodą lub oliwą.
Chlebki piec w 210 stopniach przez około 30-40 minut, aż się zrumienią.
Komentarze