Oliwkowy chleb

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

jak dla mnie pachnie pizzą, mogłabym go jeść bez żadnych dodatków, świetny także na grzanki

  • 2 godz.

Składniki:

  • 350 ml ciepłej wody
    1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    450 g mąki pszennej
    200 g mąki pełnoziarnistej
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    7 g suszonych drożdży instant
    DODATKOWO:
    łyżka otrębów pszennych
    łyżeczka oregano
    około 15 sztuk oliwek (u mnie takie z pastą paprykową) pokrojonych w plasterki lub ćwiartki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Oliwkowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dla szczęśliwych posiadaczy maszyny do pieczenia chleba:
    Dodać składniki w podanej w przepisie kolejności. Ustawić maszynę na program normalny - bochenek o masie 1000 g i średnie spieczenie skórki.
  • 2. Dla tych, co nie mają maszyny chlebkowej:
    Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do przesianej mąki z solą, czosnkiem i wyrobić luźne ciasto w między czasie dodając oliwę. Dopiero na koniec wyrabiania dodać oliwki, otręby i oregano. Odstawić na 1- 1,5 h do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzyć wyrośnięte ciasto pięścią i wyłożyć do keksówek wysmarowanych oliwą i oprószonych mąką. Odstawić na jakieś 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch wyrośniętych chlebów można skropić delikatnie wodą lub oliwą.
    Chlebki piec w 210 stopniach przez około 30-40 minut, aż się zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

kurczak paprykowo-oliwkowy

To może cię zainteresować