Sernik oliwkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Takiego sernika nigdzie nie znajdziecie nawet na wakacjach w Grecji ;) Wilgotny na kruchym spodzie, ale to chyba z braku oreo ;) wiecie jakby smakowały oreo z oliwkami? Obłędnie ;) Testowany na ludziach, wszystkim smakował ;) Zaskoczeni?;)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    200g mąki
    1 żółtko
    2 łyżki cukru pudru
    ¾ kostki masła
    Masa serowa
    1kg zmielonego sera
    300g zielonych oliwek(w zalewie)
    200g migdałów
    5 jajek
    2 żółtka
    300g cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    36g mąki ziemniaczanej
    aromat cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik oliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtko, cukier puder i zagniatamy szybko :) Wstawiamy na chwilę do lodówki. Po tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy kruche ciasto na spód tortownicy. Do miski przekładamy ser, cukier i zblendowane oliwki, migdały i dokładnie miksujemy. Wbijamy po 1 jajku, cały czas mieszając, na koniec mieszamy z mąką i aromatem. Wylewamy na kruchy spód i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy w 160 przez kolejną godzinę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Oliwki Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

kurczak paprykowo-oliwkowy

To może cię zainteresować