Chleb mieszany z zsiadłym mlekiem

1 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Najprostszy sposób wykonania chleba – krótkie wykonanie, długie oczekiwanie. Chleb z dodatkiem kwaśnego mleka z przepisu mojej mamy, która twierdzi że każdy dodatek zabija zapach drożdży tylko pieczony w piekarniku elektrycznym nie w piecu chlebowym. Zdrowy chlebek, taki swój.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: dół 23x8,5 x7, góra 25x11x 7 cm
    Składniki:
    2 szklanki mąki pszennej chlebowej(pojemność szklanki 250 ml)
    1 szklanka mąki żytniej do wypieku chleba
    ½ szklanki zsiadłego mleka o temp. pokojowej
    ½ szklanki ciepłej, przegotowanej wody
    1 łyżeczka soli, płaska
    3 łyżki ziaren słonecznika
    2 dag świeżych drożdży
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb mieszany z zsiadłym mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przesypać obie mąki, dodać sól, pokruszone drożdże, mleko i wodę. Całość zamieszać widelcem i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 5 godzin. Następnie wyrobić ciasto na gładką masę by odstawało od ręki, dodać na koniec ziarna słonecznika, wymieszać dobrze z ciastem. Formę do ciasta lekko natłuścić, posypać delikatnie mąką, wyłożyć ciasto, wyrównać, posypać słoneczkiem, lekko wcisnąć ziarna w ciasto. Przykryć formę z ciastem, ustawić w ciepłym miejscu na około 2 godziny do wyrośnięcia ciasta. Piekarnik nagrzać, wstawić formę z ciastem i piec 30 minut w temp. 200 stopni. Następnie zmniejszyć temp. Do 180 stopni i piec jeszcze około 15 minut. Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.

Porady

1. chleb pod koniec pieczenia można posmarować zimną wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować