Chleb mieszany z siemieniem lnianym

4 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Najprostszy sposób wykonania chleba domowego – trochę czekania i zdrowy bochenek chleba gotowy. Co prawda inny smak niż ten kupiony ze sklepu. Do chleba można dodać ziarna słonecznika, dyni.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 12x 24 cm
    Składniki:
    2 szklanki mąki pszennej typ 650(pojemność szklanki 250 ml)
    ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
    1 duża łyżka miodu
    1 płaska łyżeczka soli
    1/3 szklanki ciepłego kwasu z ogórków kiszonych
    2/3 szklanki ciepłej wody
    2 dag świeżych drożdży
    2 łyżki ziaren siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb mieszany z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do dużej miski przesiać mąkę pszenną, dodać sól i mąkę pełnoziarnistą, płynny miód, pokruszone drożdże i wodę z ogórków i ciepła wodę – wszystko zamieszać widelcem – zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 3 godziny. Następnie dodać ziarna siemienia lnianego i wyrobić robotem z hakiem na jednolitą masę. Foremkę do ciasta lekko natłuścić, posypać delikatnie mąką i ziarnami siemienia – przełożyć ciasto – wyrównać. Można naciąć ostrym nożem. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce pod przykryciem aż ciasto dobrze wyrośnie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić ciasto i piec oko około 40 minut na złoty kolor. Pod koniec pieczenia tak około 15 minut posmarować chleb zimną wodą.

Porady

1.chleb można upiec bez foremki, formując bochenek i piec w naczyniu żaroodpornym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Chleb z siemieniem lnianym

To może cię zainteresować