Chleb z błyszczącą skórką i siemieniem lnianym

4.99 (152 ocen)

Chlebuś wyszedł pyszny, chrupiący a w środku delikatny i mięciutki. Siemię lniane warto dodawać do pieczywa z tego względu, iż posiada niezwykłe wartości odżywcze a także lecznicze. Działa zbawiennie zwłaszcza na przewód pokarmowy.

Składniki:

  • Zaczyn:
    40g drożdży
    150ml ciepłego mleka
    łyżka cukru
    łyżka mąki tortowej

    Ciasto:
    600g mąki tortowej
    100g mąki Graham
    łyżka soli
    300ml ciepłej wody

    Pomada:
    100ml wody
    łyżka mąki
    szczypta soli

    siemię lniane do posypania
Wystaw ocenę:

4.99 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z błyszczącą skórką i siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić przykryte ściereczką na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.

    Do zaczynu dodać składniki ciasta: oba rodzaje mąki, sól i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać ok 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto zbić pięścią i ponownie zagnieść. Uformować bochenek, ułożyć na dużej blaszce piekarnikowej (chleb sporo urośnie), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.

    Składniki na pomadę wymieszać i zagotować, powstanie gęsta papka. Gorącą posmarować wyrośnięty bochen chleba. Chleb naciąć dość głęboko w kilku miejscach w poprzek.

    Piekarnik nagrzać do 230 stopni (grzanie góra-dół), wstawić chleb na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok. 30 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować