Chleb gryczany z siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam na drugą odsłonę bezglutenowego chlebka gryczanego, ale tym razem w wersji pełnoziarnistej z dodatkiem siemienia lnianego, miodu, płatków jaglanych i otrębów gryczanych. Chlebek z kaszy to idealny zamiennik klasycznego pieczywa, a do tego jest bardzo smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500 g kaszy gryczanej niepalonej
    - 700 ml letniej wody
    - 1 łyżka soli
    - 1,5 łyżeczki miodu

    DODATKI
    - masło (do wysmarowania blachy)
    - 5 łyżek siemienia lnianego
    - 3 łyżki płatków jaglanych
    - 3 łyżki otrębów gryczanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb gryczany z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy zimną wodą, a następnie zalewamy 700 ml letniej wody i odstawiamy na 24 godziny (po 12 godzinach mieszamy kaszę i odstawiamy na kolejne 12 h).
  • 2. Po tym czasie dodajemy 1,5 łyżeczki miodu, 1 łyżkę soli i delikatnie miksujemy zawartość za pomocą blendera (nie zbyt mocno, ponieważ chlebek w tej wersji ma być gruboziarnisty).
  • 3. Do powstałej masy dodajemy siemię lniane, płatki jaglane i otręby gryczane. Masę przelewamy do foremki dobrze wysmarowanej masłem i odstawiamy na kolejne 10 godzin, aby ciasto mogło popracować. Po tym czasie formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 55 minut. Życzę smacznego :)

Porady

Chlebek miał być pieczony w klasycznej keksówce, jednak dodatek miodu sprawił, że ciasto zaczęło pięknie rosnąć i musiałam przelać masę do większej, okrągłej formy. Już niedługo zapraszam na kolejną odsłonę chlebka gryczanego. Nowa forma już czeka na pierwszy wypiek :D

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować