Chleb drożdżowy z otrębami i sezamem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że najlepiej smakuje własnoręcznie przygotowane pieczywo. Chleb proponowany przeze mnie ma przyjemny drożdżowy aromat, dodatek zdrowych otrębów i lekko orzechowego w smaku sezamu. Do tego chrupiącą skórkę oraz miękki i dobrze wyrośnięty miękisz. Polecam!

  • 2 godz. 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej
    150 g otrębów owsianych stabilizowanych
    ½ szklanki białego sezamu
    1 szklanka wody
    1 szklanka mleka
    100 g świeżych drożdży
    3 jajka
    ½ szklanki oliwy lub oleju
    1 łyżka cukru
    4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Przystawki

Chleb drożdżowy z otrębami i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb drożdżowy z otrębami i sezamem 1. Mleko wymieszać z wodą i lekko podgrzać. Dodać pokruszone drożdże, wsypać 1 szklankę mąki, cukier oraz sól – wymieszać i pozostawić na 30 min w ciepłym miejscu. Następnie dodać otręby, sezam, wlać oliwę/olej i wbić jajka. Wymieszać. Wsypać pozostałą ilość mąki i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez 30 – 40 min.
  • Chleb drożdżowy z otrębami i sezamem 2. Ciasto podzielić na 2 części i przełożyć do dwóch form keksowych (13 x 40) wyścielonych papierem do pieczenia. Pozostawić przez 10 – 15 min, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  • Chleb drożdżowy z otrębami i sezamem 3. Piec ok. 50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Sezam Oliwa z oliwek Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować