Chleb drożdżowy na barszczu

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Różowe pieczywo drożdżowe przygotowane na koncentracie barszczu. Chleb bardzo aromatyczny, z dodatkiem chrupiących orzeszków ziemnych. Urozmaici niejedną kanapkę. Warto podać takie pieczywo na wigilijnym stole.

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej + do zagniatania ciasta
    1 szklanka koncentratu barszczu
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 opakowanie suszonych drożdży instant (7 g)
    2 ząbki czosnku
    50 g prażonych orzechów ziemnych
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    1 łyżeczka tymianku suszonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Przystawki

Chleb drożdżowy na barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb drożdżowy na barszczu 1. Barszcz wlać do garnka, dodać obrany i posiekany czosnek i całość lekko podgrzać.
    Do miski wsypać mąkę, dołożyć drożdże, potłuczone orzechy, sól, kminek oraz tymianek – wymieszać.
  • Chleb drożdżowy na barszczu 2. Do sypkich składników wlać podgrzany koncentrat barszczu i oliwę/olej – zagnieść ciasto, podsypując nieco mąką, po czym odłożyć w ciepłe miejsce na 60 min do wyrośnięcia.
    Następnie ciasto przełożyć do okrągłej formy (średnica 26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 min.
  • Chleb drożdżowy na barszczu 3. Chleb piec 40 – 45 min w temp. 200⁰C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować