Różowe pieczywo drożdżowe przygotowane na koncentracie barszczu. Chleb bardzo aromatyczny, z dodatkiem chrupiących orzeszków ziemnych. Urozmaici niejedną kanapkę. Warto podać takie pieczywo na wigilijnym stole.
Chleb drożdżowy na barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Barszcz wlać do garnka, dodać obrany i posiekany czosnek i całość lekko podgrzać.
Do miski wsypać mąkę, dołożyć drożdże, potłuczone orzechy, sól, kminek oraz tymianek – wymieszać.
2.Do sypkich składników wlać podgrzany koncentrat barszczu i oliwę/olej – zagnieść ciasto, podsypując nieco mąką, po czym odłożyć w ciepłe miejsce na 60 min do wyrośnięcia.
Następnie ciasto przełożyć do okrągłej formy (średnica 26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 min.
Komentarze