Chleb na zakwasie z garnka rzymskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczorem nastawiamy zaczyn , 2 łyżki zakwasu mieszamy z 3 łyżkami letniej wody i 3 łyżkami mąki żytniej . Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na całą noc ( 12-14 godzin ) .
2.Po upływie tego czasu zaczyn pięknie bąbelkuje i jest gotowy do dalszego wyrabiania . Dodajemy do niego 500 ml letniej wody oraz miód i stopniowo dosypujemy mąkę , wyrabiając ciasto mikserem z hakiem ( hakami ) . Gdy w cieście znajdzie się ok. 400g mąki odstawiamy ciasto na ok. 20 minut . Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i jeszcze jakieś 200g mąki (resztę mąki zostawiamy do podsypywania stolnicy w trakcie składania ciasta ) . Ponownie wyrabiamy mikserem . Ciasto będzie coraz gęstsze i zacznie odchodzić od ścianek miski . W tym momencie ciasto jest gotowe do wyrastania , nadal jest klejące , ale da się je formować . Przekładamy ciasto do naoliwionej miski i pozostawiamy na ok. 3-4 godziny do wyrośnięcia . W tym czasie co godzinę składamy ciasto w kopertę na podsypanej mąką stolnicy . Po ostatnim złożeniu ciasta formujemy bochenek i odstawiamy do ostatecznego wyrośnięcia . Możemy ułożyć je w koszyku do wyrastania lub tak jak ja od razu włożyć do garnka rzymskiego . Garnek moczymy wcześniej w wodzie przez ok 15 minut , po czym wycieramy do sucha , smarujemy olejem i wysypujemy otrębami . Moje ciasto wyrastało w garnku jeszcze 2 godziny . Można je również zostawić w lodówce na noc i piec dopiero rankiem :) .
3.Przed włożeniem chleba do piekarnika ciasto skrapiamy wodą , posypujemy makiem i nacinamy . Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250ºC , ciasto w garnku nakrywamy i pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut . Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210ºC , pieczemy przez kolejne 15 minut z przykryciem , a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb aż skórka będzie ładnie przypieczona ( u mnie trwało to jeszcze 20 minut ) .
Komentarze