Chleb z garnka rzymskiego z angielskiej mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystko włożyć do misy i hakiem wyrabiać na prędkości 1 (KitchenAid).
Jak wszystko się połączy i odchodzi od ścianek miski, odłożyć na
godzinę w ciepłe miejsce, po godzinie ponownie chwilę wyrabiać
i dalej odstawić w ciepłe miejsce też na około godzinę i po
godzinie znowu wyrabiać chwilę w robocie na prędkości 1. ( Tak z
trzy razy, zagniatać i odkładać).
Do garnka rzymskiego i pokrywy wlać około 3/4 ciepłej wody i
odstawić na około 20 minut, żeby się namoczył garnek.
Wylać wodę i ścierką wytrzeć. Olejem wysmarować ścianki i spód
garnka i pokrywkę. Posypać mąką chlebową, zostawić dużo mąki
na dnie garnka rzymskiego.
Ciasto chleba po trzecim odpoczynku w ciepłym miejscu
ponownie chwilę wyrobić i przełożyć do garnka rzymskiego i
lekko zwilżyć wodą ciasto i na środku wzdłuż naciąć nożem.
Przykryć pokrywą i odstawić do zimnego piekarnika na najniższy
poziom w piekarniku na około 15 minut.
Włączyć piekarnik na 200°C na 50 minut. Czas liczyć od
momentu nagrzania piekarnika. Po około 35 minutach zdjąć
pokrywę i dalej piec aż wierzch się zarumieni. (około 15 minut).
2.Wyłączyć piekarnik i chwilę zostawić chleb w ciepłym
piekarniku. Wyjąć na kratkę garnek rzymski z chlebem i chwilę
zostawić, około 5 minut, wyjąć chleb z garnka rzymskiego na
kratkę i zostawić do wystygnięcia, przykryć ściereczką.
Komentarze