Chleb z garnka rzymskiego z angielskiej mąki

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Łatwy

Chleb z garnka rzymskiego z angielskiej mąki

  • 4 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mąki
    7g suchych drożdży (1 opakowanie)
    7g soli
    30g oleju
    300g ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z garnka rzymskiego z angielskiej mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mąka z Morrison 1. Wszystko włożyć do misy i hakiem wyrabiać na prędkości 1 (KitchenAid).
    Jak wszystko się połączy i odchodzi od ścianek miski, odłożyć na
    godzinę w ciepłe miejsce, po godzinie ponownie chwilę wyrabiać
    i dalej odstawić w ciepłe miejsce też na około godzinę i po
    godzinie znowu wyrabiać chwilę w robocie na prędkości 1. ( Tak z
    trzy razy, zagniatać i odkładać).
    Do garnka rzymskiego i pokrywy wlać około 3/4 ciepłej wody i
    odstawić na około 20 minut, żeby się namoczył garnek.
    Wylać wodę i ścierką wytrzeć. Olejem wysmarować ścianki i spód
    garnka i pokrywkę. Posypać mąką chlebową, zostawić dużo mąki
    na dnie garnka rzymskiego.
    Ciasto chleba po trzecim odpoczynku w ciepłym miejscu
    ponownie chwilę wyrobić i przełożyć do garnka rzymskiego i
    lekko zwilżyć wodą ciasto i na środku wzdłuż naciąć nożem.
    Przykryć pokrywą i odstawić do zimnego piekarnika na najniższy
    poziom w piekarniku na około 15 minut.
    Włączyć piekarnik na 200°C na 50 minut. Czas liczyć od
    momentu nagrzania piekarnika. Po około 35 minutach zdjąć
    pokrywę i dalej piec aż wierzch się zarumieni. (około 15 minut).
  • Chleb 2. Wyłączyć piekarnik i chwilę zostawić chleb w ciepłym
    piekarniku. Wyjąć na kratkę garnek rzymski z chlebem i chwilę
    zostawić, około 5 minut, wyjąć chleb z garnka rzymskiego na
    kratkę i zostawić do wystygnięcia, przykryć ściereczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować