Chiński kurczak w piwie z prowincji Xinjiang

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chińszczyzna to nie tylko nudle i ryż. Zapraszam do wypróbowania chińskiego kurczaka w piwie!

  • 60 min

Składniki:

  • - 6 udek z kurczaka
    - 3 duże ziemniaki
    - 1 zielona papryka
    - ciemne piwo typu porter
    - 1 czerwona cebula
    - 1 główka czosnku
    - 1 papryczka chili
    - 1 korzeń świeżego imbiru
    - suszone chili w płatkach
    - 1 gwiazdka anyżu
    - olej do smażenia
    - 1 łyżka cukru
    - sos sojowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chiński kurczak w piwie z prowincji xinjiang - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka gotujemy w wodzie. Cebulę, ziemniaki, paprykę i czosnek kroimy na duże kawałki. Ugotowane udka kroimy na mniejsze kawałki (wersja chińska) lub podajemy w całości (wersja polska).
  • 2. Do woka lub na dużą patelnię wlewamy olej. Wrzucamy pokrojony w plasterki imbir, suszone chili, świeże chili, anyż oraz czosnek. Dodajemy kurczaka, wsypujemy cukier i smażymy przez chwilę. Należy uważać, aby przyprawy się nie przypaliły.
  • 3. Dodajemy surowe ziemniaki i wlewamy piwo. Wlewamy szklankę wody i kilka łyżek sosu sojowego. Wrzucamy cebulę i paprykę. Całość dusimy pod przykryciem przez około pół godziny, do miękkości.

Porady

Proporcje podane w przepisie wystarczą do przygotowania dosyć sporej miski, dla około sześciu osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować