Chiński kurczak w piwie z prowincji xinjiang - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka gotujemy w wodzie. Cebulę, ziemniaki, paprykę i czosnek kroimy na duże kawałki. Ugotowane udka kroimy na mniejsze kawałki (wersja chińska) lub podajemy w całości (wersja polska).
2.Do woka lub na dużą patelnię wlewamy olej. Wrzucamy pokrojony w plasterki imbir, suszone chili, świeże chili, anyż oraz czosnek. Dodajemy kurczaka, wsypujemy cukier i smażymy przez chwilę. Należy uważać, aby przyprawy się nie przypaliły.
3.Dodajemy surowe ziemniaki i wlewamy piwo. Wlewamy szklankę wody i kilka łyżek sosu sojowego. Wrzucamy cebulę i paprykę. Całość dusimy pod przykryciem przez około pół godziny, do miękkości.
Porady
Proporcje podane w przepisie wystarczą do przygotowania dosyć sporej miski, dla około sześciu osób.
Komentarze