Różana zupa na bazie skondensowanego mleka i naparu z kwiatu liczi, z nasionami lotosu i jagodami Goji. Sycący ryżowy makaron i odrobina innowacji- zupa idealna na lekką elegancką kolację.
Chińska zupa różana z nasionami lotosu i kwiatem liczi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować, w osobnych filiżankach umieścić kwiaty liczi i każdy zalać 200 ml wody, poczekać aż powstanie napar. W tym czasie kwiaty otworzą się, po zaparzeniu należy delikatnie je wyjąć.
2.Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5-7 minut do nasiąknięcia.
3.W rondelku zagotować herbate różaną oraz napar z kwiatu liczi.
Dodać odsączony makaron i gotować przez 5 minut. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać suszone jagody Goji.
Mleko podgrzać i spienić za pomocą miksera, połączyć z herbatą., uważając na piankę.
4.Ostudzić, podawać lekko ciepłe lub całkowicie schłodzone, z dodatkim nasion lotosu i ozdobione rozwiniętym kwiatem liczi.
Komentarze