Chińska zupa pieprzowa

4.5 (146 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Będąc w poznańskiej , chińskiej restauracji zajadałam się tą zupą .
Postanowiłam spróbować zrobić ją w domu .
Wyszła lepsza niż oryginał .

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 l bulionu drobiowego

    2 filety z kurczaka

    przyprawa do kurczaka

    olej do smażenia

    2 marchewki

    1/2 kapusty pekińskiej

    300 g grzybów mun

    1 puszka pędów bambusa

    2 łyżki sosu sojowego ciemnego

    1 łyżka pieprzu cytrynowego

    1 łyżka harissy
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chińska zupa pieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka umyć , osuszyć , pokroić w drobną kostkę .

    Na patelni rozgrzać olej , wrzucić piersi z kurczaka , oprószyć przyprawą , smażyć do zrumienienia .

    Grzyby mun namoczyć według przepisu na opakowaniu .

    Do bulionu dodać obraną , umytą i pokrojoną w ćwierćplasterki marchew , mięso , umytą i poszatkowaną kapustę pekińską , grzyby mun i odsączone z zalewy pędy bambusa .

    Gotować ok.20 minut .

    Dodać sos sojowy , doprawić pieprzem cytrynowym i harissą .

    Gotować kolejne 10 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować