Chili con carne z wołowiną

4.5 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Początkowo chili con carne robiłam z kurczakiem, teraz postanowiłam zrobić z wołowiną. Pyszna jako ciepła przekąska lub zupa.

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wołowego
    1-2 ząbki czosnku
    2 średniej wielkości cebule
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    2 papryki czerwone
    ½ l bulionu ( u mnie z kostki rosołowej)
    Puszka pomidorów krojonych (400g)
    ½ pęczka zielonej pietruszki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    Ok 2-3 łyżki oleju rzepakowego
    Szczypta cukru
    Przyprawa chili jalapeno do smaku
    Pieprz, sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chili con carne

Chili con carne z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę, przyrumienić na oleju, dodać mięso mielone i przysmażyć do jego miękkości.
  • 2. Dodać bulion, przecier pomidorowy, pomidory z puszki razem ze zalewą i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • 3. Przyprawić do smaku cukrem, solą, przyprawa chili jalapeno i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Gotować do miękkości.
  • 4. Dodać kukurydzę wraz z zalewą oraz odsączoną na sitku fasolę. Gotować ok 15 min. Na końcu dodać poszatkowaną nać zielonej pietruszki.

Porady

Należy uważać z przyprawą chili jalapeno, gdyż odrobina jej dodana do potrawy zdecydowanie podwyższa pikantność dania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować