Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce na sałacie, z sosem musztardowym zamknięte w pysznej domowej bułce kukurydzianej.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Mięso:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
50 g mąki pszennej typ 450
2 jajka
50 g płatków kukurydzianych
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
3 łyżki czosnku granulowanego
2 łyżki przyprawy złocistej do kurczaka
1 łyżeczka soli
300ml oleju do smażenia
BUŁKI:
400 g mąki pszennej typ 450
100 ml mleka
100 ml letniej wody
25 g miękkiego masła
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Chickenburger w chrupiącej panierce z domową bułką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki: drożdże z cukrem wymieszać do rozpuszczenia. Dodać 50 ml mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać do połączenia, przykryć i odstawić na 15 minut. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy i zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto przykryć na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte podzielić na 4 części, zagnieć i uformować kształt podłużnych bułek.
Naciąć z góry nożem i odstawić na 30 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Posmarować z góry mlekiem i posypać kaszką kukurydzianą. Piec w 200 ºC około 15-20 min. (grzanie góra – dół). Po upieczeniu wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
2.Mięso pokroić na mniejsze podłużne kawałki. Przyprawy wymieszać ze sobą, mięso obtoczyć z każdej strony. Odstawić mięso do lodówki na 30 minut, a przed smażeniem obtoczyć w mące. Płatki kukurydziane zmielić mocno, wymieszać z bułką tartą. Mięso obtoczyć w jajku i platkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
3.Sos: wszystkie składniki wymieszać w misce i posmarować na bułkach od środka. Dodać sałatę, nałożyć po 2 filety, przykryć z bułką.
Komentarze