Chickenburger w chrupiącej panierce z domową bułką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce na sałacie, z sosem musztardowym zamknięte w pysznej domowej bułce kukurydzianej.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mięso:
    2 pojedyncze piersi z kurczaka
    50 g mąki pszennej typ 450
    2 jajka
    50 g płatków kukurydzianych
    2 łyżki bułki tartej
    3 łyżki mielonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    3 łyżki czosnku granulowanego
    2 łyżki przyprawy złocistej do kurczaka
    1 łyżeczka soli
    300ml oleju do smażenia

    BUŁKI:
    400 g mąki pszennej typ 450
    100 ml mleka
    100 ml letniej wody
    25 g miękkiego masła
    15 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    2 łyżki mleka
    2 łyżki kaszki kukurydzianej

    SOS:
    4 łyżki musztardy miodowej
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka śmietany 18%

    sałata
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Burgery Kanapki

Chickenburger w chrupiącej panierce z domową bułką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki: drożdże z cukrem wymieszać do rozpuszczenia. Dodać 50 ml mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać do połączenia, przykryć i odstawić na 15 minut. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy i zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto przykryć na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte podzielić na 4 części, zagnieć i uformować kształt podłużnych bułek.
    Naciąć z góry nożem i odstawić na 30 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Posmarować z góry mlekiem i posypać kaszką kukurydzianą. Piec w 200 ºC około 15-20 min. (grzanie góra – dół). Po upieczeniu wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. Mięso pokroić na mniejsze podłużne kawałki. Przyprawy wymieszać ze sobą, mięso obtoczyć z każdej strony. Odstawić mięso do lodówki na 30 minut, a przed smażeniem obtoczyć w mące. Płatki kukurydziane zmielić mocno, wymieszać z bułką tartą. Mięso obtoczyć w jajku i platkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  • 3. Sos: wszystkie składniki wymieszać w misce i posmarować na bułkach od środka. Dodać sałatę, nałożyć po 2 filety, przykryć z bułką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować