Pikantne piersi kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem papryki i czosnku.
Składniki:
3 piersi kurczaka
Marynata:
500 ml maślanki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzy cayenne lub chilli
Panierka:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki pierzy cayenne lub chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki czosnku granulowanego
olej do smażenia
Kurczak w chrupiącej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka kroimy w paski. W misce łączymy ze sobą maślankę, sól i pieprz cayenne, dodajmy kurczaka. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 60 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy kurczaka z marynaty. W drugiej misce łączymy ze sobą składniki na panierkę, do której dodajemy 5 łyżek marynaty. Dobrze mieszamy aż pojawią się grudki. W tak przygotowanej panierce obtaczamy pokrojone w paski piersi kurczaka. Smażymy na głębokim oleju do zarumienienia. Gotowe
Komentarze