Chałwowa pieczona owsianka z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam owsiankę i chałwę, postanowiłam je razem połączyć i wyszło tak pysznie, że jeszcze nie raz powtórzę, do takiej owsianki idealnie pasuje mus truskawkowy. Taką owsiankę polecam na śniadanie, wystarczy pół godziny a będzie gotowa, lub na podwieczorek. Polecam i zapraszam :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Owsianka:
    półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    1 szklanka mleka
    10 dag ulubionej chałwy
    2 łyżki rodzynek

    Mus:
    1 szklanka świeżych truskawek
    cukier do smaku



    Dodatkowo:
    odrobina masła do posmarowania kokilek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Owsianka Śniadanie

Chałwowa pieczona owsianka z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy, zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem lub pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. Następnie do płatków wkruszamy chałwę, dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
  • 2. Dwie kokilki smarujemy cieniutko masłem i nakładamy owsiankę, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na wierzchu zrobi nam się taka zrumienienia skorupka.
  • 3. W tym czasie gdy owsianka się piecze przygotowujemy mus: truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy blenederem na gładki mus dodając cukier do smaku.
  • 4. Upieczoną owsiankę podajemy polewając ją musem według uznania.
    Życzę smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Owoce Płatki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować