Pieczona owsianka z cukinią

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiamy ciasto cukiniowe. Upiekłam więc owsiankę, która w smaku bardzo przypomina moje ulubione ciasto warzywne. Jest świetna na rozpoczęcie dnia!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • SKŁADNIKI SUCHE:
    • 2 szklanki płatków owsianych,
    • ¼ szklanki brązowego cukru,
    • ½ łyżeczki soli,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1 łyżeczka cynamonu,
    • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
    • SKŁADNIKI MOKRE:
    • 1 i ¾ szklanki mleka,
    • 1 duże jajko,
    • 3 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
    • DODATKOWO:
    • 1 szklanka startej na grubych oczkach cukinii (nie odciskamy soku),
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Owsianka Śniadanie

Pieczona owsianka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie ścieramy na grubych oczkach tarki.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki. W drugiej misce łączymy ze sobą mokre składniki, roztrzepujemy je.
    Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy startą cukinie i ponownie mieszamy.
    Formę kwadratową 20x20cm lub okrągła o średnicy 22-24 cm smarujemy cienko tłuszczem (albo wykładamy papierem do pieczenia). Wykładamy do niej masę owsiankową. Wyrównujemy jej powierzchnię.
    Owsiankę pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni..
    Możemy podać ją z orzechami, żurawinami, każdą porcję możemy dodatkowo polać odrobiną mleka.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować