Kolejna wariacja na temat zupy cebulowej. Tym razem w postaci śmietankowego kremu zagęszczonego ryżem jaśminowym, z ciekawym dodatkiem smakowym – słodkimi pomidorkami koktajlowymi.
Składniki:
500 g obranej białej cebuli
350 g pomidorków koktajlowych – żółtych śliwkowych
2 łyżki posiekanego koperku (np. nać kopru anyżowego)
100 g suchego ryżu białego jaśminowego (gotowy w ok. 12 min)
2 łyżki masła
1 karton śmietanki UHT 30% (330 ml)
4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka kminku całego
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
Cebulowa zupa krem z pomidorkami i ryżem jaśminowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać drobno pokrojoną cebulę, wsypać kminek i paprykę w proszku. Dusić 10 min, co często mieszając. Następnie dołożyć rozdrobnione pomidorki i ryż. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.
2.Składniki zalać bulionem. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 min. Garnek zdjąć z palnika. Do zupy wlać śmietankę i całość zblendować. Dołożyć koperek, wymieszać i ponownie podgrzać. Danie doprawić do smaku solą.
Komentarze