Cebulowa zupa krem z pomidorkami i ryżem jaśminowym

0 (0 ocen)

Kolejna wariacja na temat zupy cebulowej. Tym razem w postaci śmietankowego kremu zagęszczonego ryżem jaśminowym, z ciekawym dodatkiem smakowym – słodkimi pomidorkami koktajlowymi.

Składniki:

  • 500 g obranej białej cebuli
    350 g pomidorków koktajlowych – żółtych śliwkowych
    2 łyżki posiekanego koperku (np. nać kopru anyżowego)
    100 g suchego ryżu białego jaśminowego (gotowy w ok. 12 min)
    2 łyżki masła
    1 karton śmietanki UHT 30% (330 ml)
    4 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżeczka kminku całego
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cebulowa zupa krem z pomidorkami i ryżem jaśminowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebulowa zupa krem z pomidorkami i ryżem jaśminowym 1. W garnku rozpuścić masło, dodać drobno pokrojoną cebulę, wsypać kminek i paprykę w proszku. Dusić 10 min, co często mieszając. Następnie dołożyć rozdrobnione pomidorki i ryż. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.
  • Cebulowa zupa krem z pomidorkami i ryżem jaśminowym 2. Składniki zalać bulionem. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 min. Garnek zdjąć z palnika. Do zupy wlać śmietankę i całość zblendować. Dołożyć koperek, wymieszać i ponownie podgrzać. Danie doprawić do smaku solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować