Burgery z zielonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Tak przygotowane kotlety idealnie smakują podane w bułce, z dodatkiem świeżych warzyw i ulubionych sosów.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 8 sztuk:

    1 szklanka zielonej soczewicy

    2 szklanki wody

    0,5 łyżeczki soli

    1 średniej wielkości cebula

    1 średniej wielkości marchewka

    pół niewielkiego selera

    2 ząbki czosnku

    1 jajko

    3-4 łyżki bułki tartej

    0,5 łyżeczki mieonego kminu rzymskiego

    0,5 łyżeczki mieszanki curry

    sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:

    1-2 jajka

    bułka tarta do poanierowania

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Burgery z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę wsypuję do garnka, wlewam wodę i dodaję pół łyżeczki soli. Gotuję pod przykryciem do miękkości - 20 do 25 minut. Odsączam ją na sicie i gorąca przesypuję do miski.

    Ugotowaną soczewicę rozgniatam widelcem, by powstała masa - mogą poozstać kawałki.

    Drobno posiekaną cebulę smażę do zeszklenai, dodaję (bez tłuszczu) do soczewicy, razem ze startymi na tarce z grubymi oczkami: marchewką i selerem. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz jajko i przyprawy. Dokładnie, najlepiej dłonią, wyrabiam masę, po czym dodaję bułkę tartą i jeszcze raz wszystko mieszam.

    Formuję kulki, któe potem spłaszczam, nadając im kształt owalnych kotletów (grubość niecały centymetr).

    Każdy kotlet panieruję w rozbełtanym jajku i bułce tartej.

    Smażę na rumiano z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica zielona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Smażenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować