Burgery z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę wsypuję do garnka, wlewam wodę i dodaję pół łyżeczki soli. Gotuję pod przykryciem do miękkości - 20 do 25 minut. Odsączam ją na sicie i gorąca przesypuję do miski.
Ugotowaną soczewicę rozgniatam widelcem, by powstała masa - mogą poozstać kawałki.
Drobno posiekaną cebulę smażę do zeszklenai, dodaję (bez tłuszczu) do soczewicy, razem ze startymi na tarce z grubymi oczkami: marchewką i selerem. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz jajko i przyprawy. Dokładnie, najlepiej dłonią, wyrabiam masę, po czym dodaję bułkę tartą i jeszcze raz wszystko mieszam.
Formuję kulki, któe potem spłaszczam, nadając im kształt owalnych kotletów (grubość niecały centymetr).
Każdy kotlet panieruję w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Komentarze