Zupa z zielonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, zdrowa i pożywna zupa, nie tylko dla wegetarian.

  • 60 min

Składniki:

  • -2 l wody
    -300 g zielonej soczewicy
    -3 ziemniaki
    -2 marchewki
    -1 pomidor
    -1 cebula
    -1 ząbek czosnku
    -3 łyżki koncentratu pomidorowego
    -2 listki laurowe
    -3 ziarna ziela angielskiego
    -1 płaska łyżeczki soli
    -1/2 łyżeczki bazylii suszonej
    -1/2 łyżeczki oregano suszonego
    -szczypta pieprzu
    -szczypta kminku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Zupa z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę płuczemy pod zimną wodą. Wrzucamy do garnka, zalewy wodą i wstawiamy na ogień. Gotujemy 10 minut.
  • 2. W tym czasie obieramy marchew i kroimy ją w półplasterki. Po dziesięciu minutach dodajemy ją do soczewicy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, bazylię, oregano i kminek. Gotujemy aż soczewica zmięknie (około 15 minut)
  • 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 15 minut.
  • 4. Pomidora parzymy we wrzątku, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę doprawiamy pieprzem do smaku i podajemy.

Porady

Jeżeli chcemy uzyskać bardzo gęstą zupę, możemy zmniejszyć ilość wody do 1,5 l.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować