BURGERY BURACZKOWE Z MOZZARELLĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Burgery buraczane z kaszą jaglaną w wersji odmienionej... bo nadziewane mozzarellą. Są to burgery wegetariańskie, ale są tak smaczne, że nawet mięsożercy nimi nie pogardzą .
Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej!
Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę .

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie buraki
    1 szklanka kaszy jaglanej
    2,5 szklanki bulionu
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebulka
    1 jajko
    2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej
    pęczek natki pietruszki
    sól, pieprz, zioła prowansalskie
    1 op. mini mozzarelli
    1/2 szklanki bułki tartej
    3-4 łyżki sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery

Burgery buraczkowe z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Lekko studzimy.
  • 2. Buraki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy nożem lub w malakserze. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy na ręczniku papierowym.
    Na talerz wysypujemy bułkę tartą i mieszamy z sezamem
  • 3. W misce mieszamy: starce buraki, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną cebulkę, sól, pieprz, zioła. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i wyrabiamy jak mielone. Na dłoń nakładamy trochę masy, spłaszczamy, a na środku umieszczamy kulkę mozzarelli. Formujemy kształt kuli tak, aby mozzarella pozostała w środku, a następnie obtaczamy w bułce tartej z sezamem.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 20 min., następnie przewracamy ostrożnie na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10-15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kasza jaglana Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.49 (181 ocen)

Mini burgery

4.49 (181 ocen)

Mini burgery

czarrna Meczowe przekąski 2 godz. 30 min

To może cię zainteresować