BURGERY BURACZKOWE Z MOZZARELLĄ

  • wyświetlono: 352 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Burgery buraczane z kaszą jaglaną w wersji odmienionej... bo nadziewane mozzarellą. Są to burgery wegetariańskie, ale są tak smaczne, że nawet mięsożercy nimi nie pogardzą . Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę .

P6221168
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

2 średnie buraki
1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki bulionu
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
1 jajko
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1 op. mini mozzarelli
1/2 szklanki bułki tartej
3-4 łyżki sezamu

Sposób przygotowania przepisu:

BURGERY BURACZKOWE Z MOZZARELLĄ

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Lekko studzimy.
  • 2. Buraki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy nożem lub w malakserze. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy na ręczniku papierowym.
    Na talerz wysypujemy bułkę tartą i mieszamy z sezamem
  • 3. W misce mieszamy: starce buraki, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną cebulkę, sól, pieprz, zioła. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i wyrabiamy jak mielone. Na dłoń nakładamy trochę masy, spłaszczamy, a na środku umieszczamy kulkę mozzarelli. Formujemy kształt kuli tak, aby mozzarella pozostała w środku, a następnie obtaczamy w bułce tartej z sezamem.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 20 min., następnie przewracamy ostrożnie na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10-15 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

burakimozzarellakasza jaglanawegetariańskieZdrowe Jedzeniefitburgery

Komentarze

Podobne przepisy

Burgery z indyka

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

Burgery z indyka

Przepyszne burgery z mielonego...

image-25xhua2

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

BURGERY Z CIECIERZYCY

Pyszne wegetariańskie danie. Kotleciki...

image-15469re

Dodane przez: natalia2004

Burgery z tuńczyka

Burgery w wersji rybnej.

image-1q8eef6

Dodane przez: paulette17

Cytrynowe burgery z łososia

Najlepsze burgery jakie jadłam...

Jarskie kotley z tofu (burgery)

Dodane przez: zielonakuchniablog

Jarskie kotley z tofu (burgery)

Smaczne kotleciki z tofu idealnie...

burgery z cebulą

Dodane przez: Magda_Z

Panierowane burgery z cebulą

Mimo iż dania tego nie można nazwać...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE