Burger XXL

4.16 (358 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Megaburger, prawie jak tort.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto:
    500g mąki
    150ml wody
    50ml mleka
    30g świeżych drożdży (lub 8g suszonych)
    30g masła
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki soli
    1 jajko

    na farsz:
    0.5kg dowolnego mięsa mielonego
    8 plasterków boczku
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    8 plasterków sera żółtego (zwykłego lub topionego)
    3 średnie ogórki konserwowe
    4 łyżeczki ketchupu
    2 łyżeczki musztardy
    sól, pieprz, ostra papryka (lub inne przyprawy do smaku)

    na wierzch:
    mleko lub jajko
    sezam
Wystaw ocenę:

4.16 (358 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Burgery Hamburgery

Burger xxl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy rozczyn na bułkę.
    Podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej, wkruszamy drożdże, dodajemy czubatą łyżkę mąki, szczyptę soli, łyżeczkę cukru i mieszamy.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięty rozczyn przelewamy do miski.
    Dodajemy mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło, jajko, cukier i sól.
    Stopniowo dolewamy wody i ugniatamy ciasto.
    Gotowe ciasto powinno być elastyczne, odchodzić od dłoni.

    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok 1-2h). Podczas wyrastania możemy je wyrobić drugi raz i odstawić. Wtedy gotowy wypiek będzie pulchniejszy.
  • 3. Boczek rozkładamy na blaszkę i pieczemy na chrupko w 180 stopniach.
    Dobrym patentem, aby boczek był chrupiący i nie leżał w tłuszczu, jest zrobienie harmonijki z papieru do pieczenia i ułożenie na nim plasterków.

    Boczek pieczemy do wybranej przez nas chrupkości po czym odkładamy na ręczniku papierowym do przestudzenia.
  • 4. Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na oleju (lub tłuszczu z wytopionego boczku). Dodajemy mięso mielone, przyprawy, które lubimy i smażymy do momentu wyparowania całej wody.
    Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 5. Wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwie części - 1/3 i 2/3 całego ciasta.
    Większą część rozciągamy lub rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem (tłuszcz rozprowadzamy również na bokach tortownicy). Nakłuwamy widelcem i wkładamy na ok. 3 minuty do pieca rozgrzanego do 200 stopni.
  • 6. Do podpieczonego ciasta wrzucamy mięso.
    Na mięso wykładamy musztardę i ketchup i rozprowadzamy po całości.
    Układamy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe, ser żółty i boczek.
  • 7. Tak przygotowanego burgera przykrywamy mniejszą częścią ciasta, którą uprzednio rozwałkowujemy.
    Lekko sklejamy boki.
    Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.
  • 8. Burgera wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) na ok. 35 minut.
    Po 10 minutach wierzch burgera nakrywamy papierem do pieczenia, aby sezam się nie spalił i nie zrobił się gorzki.

Porady

Do burgera możemy dodać dowolne składniki, które lubimy, jednak należy pamiętać, ze ich konsystencja może zmienić czas pieczenia. Dlatego należy uprzednio odpowiednio przygotować ciasto, aby nie zrobił się zakalec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować