Burger XXL

  • wyświetlono: 285 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Megaburger, prawie jak tort.

74705044_2510879468988503_5209284929019445248_o
  • 8 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

na ciasto:
500g mąki
150ml wody
50ml mleka
30g świeżych drożdży (lub 8g suszonych)
30g masła
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
1 jajko

na farsz:
0.5kg dowolnego mięsa mielonego
8 plasterków boczku
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
8 plasterków sera żółtego (zwykłego lub topionego)
3 średnie ogórki konserwowe
4 łyżeczki ketchupu
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz, ostra papryka (lub inne przyprawy do smaku)

na wierzch:
mleko lub jajko
sezam

Sposób przygotowania przepisu:

Burger XXL

  • 1. Robimy rozczyn na bułkę.
    Podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej, wkruszamy drożdże, dodajemy czubatą łyżkę mąki, szczyptę soli, łyżeczkę cukru i mieszamy.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięty rozczyn przelewamy do miski.
    Dodajemy mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło, jajko, cukier i sól.
    Stopniowo dolewamy wody i ugniatamy ciasto.
    Gotowe ciasto powinno być elastyczne, odchodzić od dłoni.

    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok 1-2h). Podczas wyrastania możemy je wyrobić drugi raz i odstawić. Wtedy gotowy wypiek będzie pulchniejszy.
  • 3. Boczek rozkładamy na blaszkę i pieczemy na chrupko w 180 stopniach.
    Dobrym patentem, aby boczek był chrupiący i nie leżał w tłuszczu, jest zrobienie harmonijki z papieru do pieczenia i ułożenie na nim plasterków.

    Boczek pieczemy do wybranej przez nas chrupkości po czym odkładamy na ręczniku papierowym do przestudzenia.
  • 4. Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na oleju (lub tłuszczu z wytopionego boczku). Dodajemy mięso mielone, przyprawy, które lubimy i smażymy do momentu wyparowania całej wody.
    Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 5. Wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwie części - 1/3 i 2/3 całego ciasta.
    Większą część rozciągamy lub rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem (tłuszcz rozprowadzamy również na bokach tortownicy). Nakłuwamy widelcem i wkładamy na ok. 3 minuty do pieca rozgrzanego do 200 stopni.
  • 6. Do podpieczonego ciasta wrzucamy mięso.
    Na mięso wykładamy musztardę i ketchup i rozprowadzamy po całości.
    Układamy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe, ser żółty i boczek.
  • 7. Tak przygotowanego burgera przykrywamy mniejszą częścią ciasta, którą uprzednio rozwałkowujemy.
    Lekko sklejamy boki.
    Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.
  • 8. Burgera wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) na ok. 35 minut.
    Po 10 minutach wierzch burgera nakrywamy papierem do pieczenia, aby sezam się nie spalił i nie zrobił się gorzki.

Porady

Do burgera możemy dodać dowolne składniki, które lubimy, jednak należy pamiętać, ze ich konsystencja może zmienić czas pieczenia. Dlatego należy uprzednio odpowiednio przygotować ciasto, aby nie zrobił się zakalec.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

hamburgerburgeramerykacheeseburgerxxl

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki do hamburgerów

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Bułki do hamburgerów z sezamem

To najlepsze bułki do hamburgerów...

image-1b1usn4

Dodane przez: izaa_a

bułki do hamburgerów wg Marthy Stewart

moje pierwsze bułki do hamburgerów...

Mleczne bułki z makiem

Dodane przez: Martyna1991

Mleczne bułki z makiem

Domowe , puszyste bułki pachnące...

bułeczki

Dodane przez: megs88

ziołowe bułeczki scones z ricottą

Jeśli jesteście przed śniadaniem,...

image-1n8fu70

Dodane przez: Sabinakuchcik

pełnoziarniste bułki do hamburgerów

Są pulchne i smaczne.

Bułki do hamburgerów

Dodane przez: Lidka Bawolska

Bułki do hamburgerów

Genialne w smaku domowe bułki do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE