Kopytka buraczkowe

3 (1 ocen)

Pięknie prezentują się na talerzyku i są bardzo dobre. Do kopytek możemy użyć ziemniaków z poprzedniego dnia.

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
    2 buraki
    1 jajko
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szklanka maki pszennej
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka buraczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Buraki gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki tłuczemy i odstawiamy do przestygnięcia. Buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki łączymy z burakami, dodajemy jajko i obie mąki. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Na oprószonej mąką stolnicę tworzymy wałek z ciasta, kroimy w małe ukośne kawałki. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować