Buraczane kluski śląskie

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Niedrogie i pomysłowe danie. Ciekawa propozycja na lekki obiad.

Składniki:

  • ● 6 ugotowanych ziemniaków
    ● ugotowany lub upieczony burak
    ● mąka pszenna
    ● mąka ziemniaczana
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Buraczane kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przepuszczamy
    przez maszynkę lub
    przeciskamy przez praskę.
  • 2. Buraka obieramy i ścieramy
    na tarce o małych oczkach.
    Mieszamy z purée
    ziemniaczanym.
  • 3. Masę dzielimy na cztery
    części. Jedną wyjmujemy,
    a w jej miejsce wsypujemy
    mąkę ziemniaczaną i pszenną
    wymieszaną w proporcjach
    2:1. Dodajemy odłożoną
    masę i wyrabiamy
    jednolite ciasto.
  • 4. Formujemy kulki wielkości
    orzecha włoskiego. Palcem
    robimy wgłębienia. Gotujemy
    w osolonym wrzątku.

Porady

RADY Kazimiery Grzywny Kluski możemy podawać do mięs lub polane wysmażonym boczkiem z cebulą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować