Lubicie zmiany? Bo ja tak, tradycyjne kluski śląskie tym razem zamieniłam na na buraczane.
I ten piekny kolor oczywiście dzięki dodatkowi pieczonych czerwonych buraczków. Polecam!
2 godz. 30 min
Dla 8 osób
Składniki:
950 g ziemniaków
270 g czerwonych buraków
mąka ziemniaczana
sól
Buraczane kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w posolonej wodzie. Wystudzić.
Buraki wyszorować, owinąć w folię aluminiową. Piec w 180 stopniach do miękkości. Wystudzić.
Wystudzone ziemniaki i buraczki przepuścić przez maszynkę na drobnym sitku.
Masę dokładnie połączyć, przełożyć do miski, uklepać, podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną z lekką górką.
Masę wyrobić, formować z niej okrągłe kluski ok 30 g.
W każdej klusce końcówką drewnianej łyżki zrobić dziurkę.
Gotowe kluseczki ułożyć na desce, delikatnie posypanej mąką.
Gotować w posolonym wrzątku, minutę od wypłynięcia.
Podawać z ulubionym sosem lub gulaszem.
Komentarze