Buraczane kluski śląskie

5 (2 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Lubicie zmiany? Bo ja tak, tradycyjne kluski śląskie tym razem zamieniłam na na buraczane.
I ten piekny kolor oczywiście dzięki dodatkowi pieczonych czerwonych buraczków. Polecam!

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 950 g ziemniaków
    270 g czerwonych buraków
    mąka ziemniaczana
    sól
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kluski śląskie

Buraczane kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w posolonej wodzie. Wystudzić.
    Buraki wyszorować, owinąć w folię aluminiową. Piec w 180 stopniach do miękkości. Wystudzić.
    Wystudzone ziemniaki i buraczki przepuścić przez maszynkę na drobnym sitku.
    Masę dokładnie połączyć, przełożyć do miski, uklepać, podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną z lekką górką.
    Masę wyrobić, formować z niej okrągłe kluski ok 30 g.
    W każdej klusce końcówką drewnianej łyżki zrobić dziurkę.
    Gotowe kluseczki ułożyć na desce, delikatnie posypanej mąką.
    Gotować w posolonym wrzątku, minutę od wypłynięcia.
    Podawać z ulubionym sosem lub gulaszem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować