Bulwa ziemniaczana

4.5 (197 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Potrawa kuchni świętokrzyskiej. Jest to ziemniak w mundurku, nadziewany mięsem mielonym oraz zawinięty w plaster boczku i liść kapusty. Dla mnie najlepszy z domowym ketchupem.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (najlepiej duże): 4 sztuki
    - mięso mielone: 10 dekagramów
    - plastry boczku: 8 sztuk
    - cebula mała: 1 sztuka
    - sól, pieprz: 1 sztuka
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - sparzone liście kapusty do zawijania: 8 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bulwa ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, kroimy na pół (nie obierając), wydrążamy obie połowy. Mięso mieszamy z przyprawami i posiekaną cebulką. Na rozłożone sparzone liście kapusty układamy cienki plaster boczku wędzonego i faszerowany mięsem ziemniak. Zawijamy i zapiekamy w piekarniku (ok. godziny w 180 st).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez laktozy Obiad

Podobne przepisy

4.43 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kiszka ziemniaczana

To może cię zainteresować