Potrawa kuchni świętokrzyskiej. Jest to ziemniak w mundurku, nadziewany mięsem mielonym oraz zawinięty w plaster boczku i liść kapusty. Dla mnie najlepszy z domowym ketchupem.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- ziemniaki (najlepiej duże): 4 sztuki
- mięso mielone: 10 dekagramów
- plastry boczku: 8 sztuk
- cebula mała: 1 sztuka
- sól, pieprz: 1 sztuka
- majeranek: 1 łyżeczka
- sparzone liście kapusty do zawijania: 8 sztuk
Bulwa ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy, kroimy na pół (nie obierając), wydrążamy obie połowy. Mięso mieszamy z przyprawami i posiekaną cebulką. Na rozłożone sparzone liście kapusty układamy cienki plaster boczku wędzonego i faszerowany mięsem ziemniak. Zawijamy i zapiekamy w piekarniku (ok. godziny w 180 st).
Komentarze