Na Dolnym Śląsku praktycznie nie ma kuchni regionalnej. Tradycję kulinarną przywiozła tu ze sobą każda rodzina osiedlająca się na tych terenach z różnych stron Polski, m.in. również z Lubelszczyzny.*
Prażucha ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kilogram obranych i umytych ziemniaków gotować w osolonej wodzie. Na pięć minut przed końcem gotowania część wody odlać, zostawiając w garnku około 1 szklanki wody.
2.Dodać mąkę, równomiernie pokrywając nią powierzchnię ziemniaków. Nie mieszać! Dalej gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie, a mąka zaparzona.
3.Gdy ziemniaki będą gotowe ubijać je drewnianą pałką do uzyskania jednolitej, gładkiej i dość kleistej konsystencji. Wymaga to trochę czasu i wysiłku, pomoc drugiej osoby jest bardzo wskazana.
4.Prażuchę nakładać na talerze łyżką zanurzoną w tłuszczu, tworząc rodzaj owalnych klusek. Podawać okraszoną wysmażonym na skwarki boczkiem i z kwaśnym mlekiem do popicia. Można posypać posiekanym szczypiorkiem.
5.Prażuchy warto ugotować dużo za dużo, bo doskonale smakuje na drugi dzień pokrojona na grube plastry i odsmażona na tłuszczu na złoty kolor.
6.*Moja mama będąc dzieckiem często była częstowana prażuchą ziemniaczaną przez sąsiadkę, która pochodziła z podlubelskiej wsi. Z czasem ta prosta i niezwykle smaczna potrawa zaczęła gościć także na stole naszej rodziny.
Komentarze