Prażucha ziemniaczana

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Na Dolnym Śląsku praktycznie nie ma kuchni regionalnej. Tradycję kulinarną przywiozła tu ze sobą każda rodzina osiedlająca się na tych terenach z różnych stron Polski, m.in. również z Lubelszczyzny.*

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - mąka: 100 gramów
    - sól (do smaku): 1 łyżeczka
    - boczek (surowy wędzony): 300 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażucha ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prażucha ziemniaczana 1. Kilogram obranych i umytych ziemniaków gotować w osolonej wodzie. Na pięć minut przed końcem gotowania część wody odlać, zostawiając w garnku około 1 szklanki wody.
  • 2. Dodać mąkę, równomiernie pokrywając nią powierzchnię ziemniaków. Nie mieszać! Dalej gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie, a mąka zaparzona.
  • 3. Gdy ziemniaki będą gotowe ubijać je drewnianą pałką do uzyskania jednolitej, gładkiej i dość kleistej konsystencji. Wymaga to trochę czasu i wysiłku, pomoc drugiej osoby jest bardzo wskazana.
  • 4. Prażuchę nakładać na talerze łyżką zanurzoną w tłuszczu, tworząc rodzaj owalnych klusek. Podawać okraszoną wysmażonym na skwarki boczkiem i z kwaśnym mlekiem do popicia. Można posypać posiekanym szczypiorkiem.
  • 5. Prażuchy warto ugotować dużo za dużo, bo doskonale smakuje na drugi dzień pokrojona na grube plastry i odsmażona na tłuszczu na złoty kolor.
  • 6. *Moja mama będąc dzieckiem często była częstowana prażuchą ziemniaczaną przez sąsiadkę, która pochodziła z podlubelskiej wsi. Z czasem ta prosta i niezwykle smaczna potrawa zaczęła gościć także na stole naszej rodziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować