-3l bulionu lub wywaru z mięsa
-50 dag buraków
-70 dag ziemniaków
-1/8 główki posiekanej białej kapusty
- 400 ml przecieru pomidorowego
-1,5 łyżki cukru
-3 łyżki soku z cytryny lub duża szczypta kwasku cytrynowego
-30 dag ugotowanej białej fasoli
-2 marchewki
-3 ząbki czosnku
-sól i pieprz do smaku
-2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na oleju do miękkości (ok. 20 minut).Do garnka z gorącym wywarem dodajemy: pokrojone ziemniaki, poszatkowaną kapustę, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Mieszamy i gotujemy wszystko przez 30 minut. Do usmażonych buraków dolewamy przecier pomidorowy. Mieszamy i smażymy ok. 5 minut. Do buraków z przecierem dolewamy sok z cytryny i dosypujemy cukier. Mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę. Razem z fasolą wrzucamy do garnka. Do ugotowanej zupy ścieramy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.
Komentarze