Tradycyjny barszcz ukraiński
(średnia 4 z 2 głosów)
Pyszna i pożywna zupa dla całej rodziny.
Pochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju.Gęsty, pożywny i pełen smaków.W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby.Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”.Najlepszy jest z kiszonych buraków z sokiem z nich.
Doskonała zupa na tę porę roku, na koniec zimy.
Pyszny i mimo, że bezmięsny bardzo sycący barszcz ukraiński.
Nie jest to na pewno wersja oryginalna - rodem z Ukrainy, ale w taki sposób gotowała/gotuje moja mama. (Oryginalny nie zawiera fasoli oraz posiada dodatek czosnku.) Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię (baaardzo) do dziś.
Odnoszę wrażenie, że burak jest nieco zapomnianym warzywem a szkoda, bo zawiera w sobie dużo witamin oraz mikro i makroelementów. By uzyskać w zupie taki smak i aromat z buraków jakiego oczekuję, musiałabym ugotować ich ze 2 kilogramy. ;-) Dlatego ratuję się świeżym sokiem buraczano-jabłkowym.
Komentarze