Pyszne,domowe,chrupiące,najlepsze.Tym razem do ciasta dodałam mąki krupczatki,która sprawia,że bułki są bardzo syte.Słonecznik uprażony patelni jest bardzo chrupiący i wyczuwalny w bułkach.Idealne na śniadanie lub kolację.
2 godz. 10 min
Składniki:
3 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki pestek słonecznika
dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
Bułki z prażonym słonecznikiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem,dwoma łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Pestki prażymy na suchej i gorącej patelni,uważamy,żeby za mocno nie przypiec.Studzimy.
2.Po tym czasie obie mąki dodajemy do miski,dodajemy wyrośnięte drożdże,sól,pestki i pozostałe ciepłe mleko,następnie zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części na posypanej mąką stolnicy formujemy podłużne bułki.Bułki układamy na blasze posmarowanej masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
4.Po tym czasie bułki pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Komentarze