Bułki z prażonym słonecznikiem.

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Pyszne,domowe,chrupiące,najlepsze.Tym razem do ciasta dodałam mąki krupczatki,która sprawia,że bułki są bardzo syte.Słonecznik uprażony patelni jest bardzo chrupiący i wyczuwalny w bułkach.Idealne na śniadanie lub kolację.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 dag świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki krupczatki
    pół szklanki pestek słonecznika

    dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło do posmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kanapki

Bułki z prażonym słonecznikiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,dwoma łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
    Pestki prażymy na suchej i gorącej patelni,uważamy,żeby za mocno nie przypiec.Studzimy.
  • 2. Po tym czasie obie mąki dodajemy do miski,dodajemy wyrośnięte drożdże,sól,pestki i pozostałe ciepłe mleko,następnie zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części na posypanej mąką stolnicy formujemy podłużne bułki.Bułki układamy na blasze posmarowanej masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 4. Po tym czasie bułki pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować