Kefirowe bułki ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni na rumiano. 2 łyżki odkładamy na wierzch bułeczek, a resztę dodajemy do ciasta.
Do miski wsypujemy mąkę. W mące robimy dołek, do którego wkruszamy drożdże. Drożdże zalewamy miodem i połową ciepłej wody. Miskę przykrywamy i odstawiamy na kilka minut aż drożdże zaczną pracować.
Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej do tego celu użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto w misce przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto będzie dość luźne.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki. Ciasto będzie klejące. Postarajmy się nie dosypywać więcej mąki. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na około 20-30 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Tuż przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Bułeczki pieczemy około 20-25 minut, do zarumienienia.
Życzę smacznego
Komentarze