Bułki drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z drożdżami. Następnie dodać mleko, jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i sól. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 h aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i odrywać średniej wielkości kulki. Kulki spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut. Po tym czasie środek ciasta mocno docisnąć dnem szklanki. Rabarbar pokroić na plasterki grubości około 1 cm i napełniać nimi środki bułek. Masło roztopić w rondelku, dodać cukier i mąkę. Powstałą kruszonką posypać bułki. Piec 12-15 minut w temperaturze 220 stopni. Bułki posypać cukrem pudrem.
Komentarze