Bułki drożdżowe z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczne i apetyczne bułki.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    mąka 3 i 1/2 szk,
    drożdże suche 7 g,
    mleko 1 szk,
    jajko 1 szt,
    cukier 1/2 szk,
    cukier waniliowy 1 łyżka,
    olej 1/4 szk,
    sól 1 szczypta,
    Nadzienie z czarnej porzeczki:
    czarna porzeczka 3 szk,
    mąka ziemniaczana 1 łyżka,
    Kruszonka:
    mąka 4 łyżki,
    cukier 4 łyżki,
    masło 5 dag,
    Ponadto:
    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułki drożdżowe z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z drożdżami. Następnie dodać mleko, jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i sól. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 h aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i odrywać średniej wielkości kulki. Kulki spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut. Po tym czasie środek ciasta docisnąć dnem szklanki.
    Porzeczki oczyścić, delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i napełniać środki bułek.
    Masło roztopić w rondelku, dodać cukier i mąkę. Powstałą kruszonką posypać bułki.
    Piec 12-15 minut w temperaturze 220 stopni.
    Po ostudzeniu bułki posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czarna porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować