Bułki drożdżowe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy w mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Masło rozpuszczamy i studzimy.
Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem. Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięte drożdże następnie żółtka z cukrem, wyrabiamy w trakcie wyrabiania dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Dobrze wyrabiamy i pozostawiamy pod przykryciem na 30 min aby wyrosło. gdy wyrośnie ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy bułeczki. Ja wykrawam je większą szklanką , wykładamy na blaszkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką i zostawiamy na 10 min aby troszkę wyrosły. Pieczemy 20-30 w 180 0 C.
Komentarze