Schab gotowany

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealny na ciepło lub na zimno jako wędlina

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
    3l wody
    2 łyżeczki papryki ostrej
    2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
    2 łyżeczki ziela angielskiego
    0,5 szklanki soli
    liście laurowe 3-4
    przyprawy : sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab obsypujemy przyprawami z obu stron solą, pieprzem ,majerankiem i papryką ostrą albo jak kto woli słodką. Schab pozostawiamy w lodówce na 12 godzin. Ja zawsze robię to na wieczór a rano zaczynam gotować.
    Do garnka wlewamy 3 l wody i dodajemy po 2 łyżeczki papryki ostrej, pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego, 0,5 szkl. soli i liście laurowe.
    Mięso wkładamy do zimnej wody. Gotujemy na mały ogniu od momentu zagotowania 15 min, następnie wyłączamy na 15 i włączamy na 1 min (gotujemy). Odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia . Gdy dobrze ostygnie wyjmujemy na półmisek i kroimy.

Porady

W taki sam sposób można zrobić szynkę. boczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować