Bułki drożdżowe na maślance

  • wyświetlono: 175 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Już wiecie o tym że ze mnie niezły kombinator, tak więc dziś wykombinowałam przepyszne bułeczki w końcu mi wyszły takie o jakich marzyłam nawet lepsze niż ze sklepu, nie to że się chwalę po prostu jestem z siebie dumna że wreszcie wyszły idealne.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 9 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

3,5 szklanki mąki ( szklanka pojemność 210 ml ),

2 łyżki cukru,

0,5 łyżeczki soli,

1 opakowanie drożdży suszonych + 1 łyżeczka,

1,5 szklanki maślanki,

25 g masła prawdziwego,

1 łyżka ciepłej wody.



dodatkowo :

1 małe jajko.

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki drożdżowe na maślance

  • bułki1. Do miski wsypać mąki 2,5 szklanki, cukier i zrobić w środku wgłębienie, wsypać drożdże na drożdże wsypać łyżeczkę cukru i mąki, na drożdże wlać 3 łyżki ciepłej maślanki i łyżkę ciepłej wody, zaczyn lekko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż drożdże zaczną pracować.
  • bułki2. Jak już jest widoczna praca drożdży wlać resztę ciepłej maślanki ( ja lekko podgrzewam w mikrofali ) i całość wymieszać łyżką do połączenia się całości. Następnie wlać roztopione masło i również wymieszać do połączenia się ciasta z masłem.
  • bułki3. Gdy mamy już wymieszane masło z ciastem wsypać trzecią czubatą szklankę mąki i wyrobić ciasto na gładką kulę. Ciasto lekko się klei ale proszę się tym nie przejmować. Ciasto jest puchate i mięciutkie.
  • bułki4. Od przygotowanego ciasta odrywać kawałki ciasta za pomocą mokrych rąk formować bułeczki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć uformowane bułeczki ( nie muszą być dokładnie formowane ). Uformowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • bułki5. Gdy bułki podwoją swoją objętość, piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić bułki a na dno piekarnika wstawić pojemnik z wodą i tak piec bułeczki przez 25 - 30 minut. Po upieczeniu jeszcze gorące posmarować wodą i studzić na kratce. Wszystkie zdjęcie znajdziecie na moim blogu Kuchnia Domowa Agi.
  • bułki6. Bułki tak jak pisałam w opisie wyszły idealne z wierzchu mięciutkie a w środku puchate. W końcu jestem z siebie dumna. Te bułeczki idealnie nadają się do zjedzenia z masłem i np. swojską konfiturą jak również do wędliny. Polecam z czystym sumieniem te oto bułeczki, niebawem zrobię z ziołami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bułkibułki na maślancebułki drożdżowe na maślance

Komentarze

Podobne przepisy

Maślanki - bułeczki drożdżowe

Dodane przez: domada16

Maślanki- bułeczki drożdżowe

Pyszne bułeczki, które w sam raz...

Chleb z gara na maślance

Dodane przez: Krystian

Chleb z gara na maślance

Idealna receptura na przygotowanie...

Chleb na maślance

Dodane przez: 2milutka

Chleb na maślance

Najprostszy chlebek jaki można...

Jogurtowe bułki na sodzie

Dodane przez: BABECZKA 35

Jogurtowe bułki na sodzie

Przepis na te bułki znalazłam w...

Bułki drożdżowe z orzechami

Dodane przez: JustKuchcik

Bułki drożdżowe z orzechami

Pszenne bułeczki z ciasta drożdżowego...

Rogaliki na maślance

Dodane przez: jolao

Rogaliki na maślance

Puszyste i delikatne w smaku, a...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE