Bliny drożdżowe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z lekko podgrzanego mleka, 1 szklanki przesianej mąki, 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn, przykryć go ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać resztę mąki, sól, cukier wanilinowy i utarte z cukrem jajka. Całość wyrobić mikserem do momentu otrzymania gładkiego ciasta z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość.
2.Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto formując placuszki o średnicy około 10 cm i grubości niewiele większej niż 0,5 cm. Na małym ogniu smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać gorące w towarzystwie domowej konfitury np. z czarnej porzeczki.
Porady
Ponieważ bliny nie są bardzo słodkie, z powodzeniem można je podać z dowolnym, nawet wysokosłodzonym dżemem albo posypane cukrem pudrem.
Komentarze