Bliny drożdżowe na słodko

4.99 (169 ocen)

Drożdżowe placki dla małych i dużych łasuchów

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    3 dag drożdży
    3 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    16 g cukru wanilinowego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Bliny

Bliny drożdżowe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrośnięte ciasto 1. Z lekko podgrzanego mleka, 1 szklanki przesianej mąki, 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn, przykryć go ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać resztę mąki, sól, cukier wanilinowy i utarte z cukrem jajka. Całość wyrobić mikserem do momentu otrzymania gładkiego ciasta z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość.
  • Smażenie blinów 2. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto formując placuszki o średnicy około 10 cm i grubości niewiele większej niż 0,5 cm. Na małym ogniu smażyć na rumiano z obu stron.
    Podawać gorące w towarzystwie domowej konfitury np. z czarnej porzeczki.

Porady

Ponieważ bliny nie są bardzo słodkie, z powodzeniem można je podać z dowolnym, nawet wysokosłodzonym dżemem albo posypane cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować