Bułki drożdżowe na białkach

5 (187 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Zrobiłam eksperyment. Zostały mi 2 białka od budyniu i wykorzystałam
je, do drożdżowych bułeczek. Robiłam kiedyś rogaliki na białkach i były pyszne,
postanowiłam sprawdzić czy bułeczki też będą smaczne. Udało się.
Mogę spokojnie polecić Wam ten przepis.
Zrobiłam 10 sporych bułek.
Możecie podzielić ciasto na więcej części i zrobić mniejsze bułeczki.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 niepełna szklanka ciepłego mleka
    3 łyżki cukru
    30 g. drożdży
    3 szklanki mąki pszennej tortowej
    szczypta soli
    1/2 szklanki oleju
    2 białka
    Masa serowa:
    200 g. twarogu
    2 łyżki cukru
    2 łyżki budyniu waniliowego, lub śmietankowego
    1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułek)
    Kruszonka:
    25 g. masła
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Bułki drożdżowe na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki drożdżowe na białkach 1. Ciepłe mleko wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić
    na 15 minut. Po tym czasie wsypać mąkę i dodać resztę składników. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Następnie posypać wierzch ciasta mąką. Miskę nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy ciasto rośnie, można przygotować ser.

    Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki
    i wymieszać, żeby powstała jednolita masa.
  • Bułki drożdżowe na białkach 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Będzie się trochę kleić.
    Z ciasta uformować wałek , a następnie podzielić go, na mniejsze kawałki.
    Ja podzieliłam na 10 części, ale możecie zrobić więcej, bułeczki będą mniejsze.
    Kawałki ciasta uformować w kulki, a następnie spłaszczyć.
    W środku zrobić wgłębienie dnem szklanki.
    Tak przygotowane bułki, przełożyć
    na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Do wgłębienia każdej bułki, łyżką nałożyć masę serową.
    W międzyczasie można włączyć piekarnik, na 180 stopni.

    Składniki na kruszonkę włożyć do miski i rozgnieść palcami, żeby powstały grudki.
    Bułki posmarować białkiem, które zostało nam od sera i posypać kruszonką.
    Tak przygotowane bułeczki, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować