Bulgur z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na małe kawałki i i podsmażyć je razem z cebulą na odrobinie oliwy w dużym rondlu.
2.Po kilku minutach, dodać opłukaną wcześniej kaszę.
Mieszać przez trzy lub cztery minuty.
3.Wlać do garnka bulion (1 i 1/2 szklanki, resztę zostawić do dolania) dobrze wymieszać.
W tym momencie.Można też dodać kilka płatków chili lub chili w proszku
4.Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką
Gotowanie bulguru trwa około 10 minut . Trzeba go gotować tak długo, aż płyn odparuje, (jeżeli nadal jest twardy płyn uzupełniamy) a następnie odstawić na około 5 minut. W trakcie gotowania mieszać co jakiś czas aby nie przywarł do dna garnka. Smacznego!
Komentarze