Bułeczki z pieczarkami

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Smaczne bułeczki drożdżowe z pieczarkami idealne na różne okazje jak również do zabrania w podróż, do szkoły czy pracy jako drugie śniadanie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    0,5 kg mąki
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 opakowanie suchych drożdży 7 g
    1,5 szklanki ciepłej wody
    3 łyżki oliwy
    1 łyżeczka ziół prowansalskiech
    Nadzienie
    0,5 kg pieczarek
    2 cebule
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    Pęczek natki pietruszki
    Sól pieprz do smaku
    Olej
    Dodatkowo
    1 jajko
    Ziarna sezamu
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiej mąkę dodaj sól, wymieszaj ,zrób w mące zagłębienie wsyp cukier, suche drożdże i wlej ciepła wodę, dodaj oliwę i zioła prowansalskie ,wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem elastyczne ciasto,wyrabiają około 10 minut.Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.


    Pieczarki obierz, opłucz i pokrój w paski, cebulę obierz i pokrój w paski.Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę chwilę podsmaż dodaj pieczarki i duś do odparowania wody .Papryki umyj usuń pestki pokrój w kostkę i dodaj do pieczarek dopraw solą i pieprzem na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki.

    Ciasto wyjmij na opruszoną mąka stolnicę, podziel na 12 części i uformuj bułeczki wielkości dłoni, na środek wkładaj po łyżce farszu i zlepiaj bułeczki formując jajkowaty kształt. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęły.
    Jajko roztrzep posmaruj bułki i posyp sezamem Bułeczki piecz około 20 minut w temperaturze 200 st.

Porady

Do farszu możesz dodać pokrojoną pierś z kurczaka i usmażyć z pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować