Bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiej mąkę dodaj sól, wymieszaj ,zrób w mące zagłębienie wsyp cukier, suche drożdże i wlej ciepła wodę, dodaj oliwę i zioła prowansalskie ,wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem elastyczne ciasto,wyrabiają około 10 minut.Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Pieczarki obierz, opłucz i pokrój w paski, cebulę obierz i pokrój w paski.Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę chwilę podsmaż dodaj pieczarki i duś do odparowania wody .Papryki umyj usuń pestki pokrój w kostkę i dodaj do pieczarek dopraw solą i pieprzem na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki.
Ciasto wyjmij na opruszoną mąka stolnicę, podziel na 12 części i uformuj bułeczki wielkości dłoni, na środek wkładaj po łyżce farszu i zlepiaj bułeczki formując jajkowaty kształt. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęły.
Jajko roztrzep posmaruj bułki i posyp sezamem Bułeczki piecz około 20 minut w temperaturze 200 st.
Porady
Do farszu możesz dodać pokrojoną pierś z kurczaka i usmażyć z pieczarkami.
Komentarze