Bułeczki wiejskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są to chrupiące bułki na zewnątrz, a w środku mięciutkie. Długo zachowują świeżość.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn: (na wieczór)
    140 g mąki żytniej typ 720
    1/3 łyżeczki suszonych drożdży
    150 g letniej wody
    Ciasto właściwe:
    cały zaczyn (przygotowany wieczór przed pieczeniem)
    250 g letniej wody
    450 g mąki pszennej typ 550+ trochę do podsypania
    1/2 łyżeczki suszonych drożdży
    1 i 1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki wiejskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczór wcześniej przygotować rozczyn: mąkę żytnią wymieszać z drożdżami i wodą, przykryć na noc.
  • 2. Następnego dnia wszystkie składniki wymieszać w misce. Ciasto wyrobić na jednolitą masę (będzie dość klejące). Podsypać je mąką i przykryć do wyrośnięcia na godzinę.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować w kulki. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach góra-dół około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować