Są to chrupiące bułki na zewnątrz, a w środku mięciutkie. Długo zachowują świeżość.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Zaczyn: (na wieczór)
140 g mąki żytniej typ 720
1/3 łyżeczki suszonych drożdży
150 g letniej wody
Ciasto właściwe:
cały zaczyn (przygotowany wieczór przed pieczeniem)
250 g letniej wody
450 g mąki pszennej typ 550+ trochę do podsypania
1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
Bułeczki wiejskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczór wcześniej przygotować rozczyn: mąkę żytnią wymieszać z drożdżami i wodą, przykryć na noc.
2.Następnego dnia wszystkie składniki wymieszać w misce. Ciasto wyrobić na jednolitą masę (będzie dość klejące). Podsypać je mąką i przykryć do wyrośnięcia na godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować w kulki. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach góra-dół około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Komentarze