Szybkie bułeczki wiejskie - bez drożdży, bez wyrastania

4.5 (199 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Lubię świeże, domowe bułki, lecz zawsze niecierpliwię się kiedy trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie:). Alternatywą mogą być takie oto bułeczki z proszkiem do pieczenia w składnie. Są cięższe niż tradycyjne, drożdżowe pieczywo, lecz naprawdę przepyszne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka maślanki
    1 jajko L
    1/2 puszki kukurydzy
    200g kiełbasy
    2 cebule
    1 papryka
    3 łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Szybkie bułeczki wiejskie - bez drożdży, bez wyrastania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Studzimy.
  • 2. W jednej misce mieszamy ze sobą: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W drugiej: olej, maślankę, jajko, kiełbasę, kukurydzę, cebulę, paprykę i koperek. Składniki mokre wlewamy do składników suchych, krótko mieszamy do połączenia składnikó.
  • 3. Z ciasta formujemy nieduże bułki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w 220 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować