bułeczki ze szpinakiem i mozarellą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Po wyjęciu z piekarnika były z wierzchu chrupiące a w środku bardzo pulchne, kilka zjedliśmy jeszcze gorących bo tak pachniały, że nie dało się powstrzymać. Ja osobiście lubię takie bułeczki maczać w sosie czosnkowym. Będą doskonałe na drugie śniadanie zamiast słodkiej drożdzówki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na 10 sztuk:
    na ciasto:

    500 g mąki
    1 jajko
    30 g drożdży
    1 szklanka letniej wody
    50 g masła
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    na nadzienie:
    300 g szpinaku mrożonego
    łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    50 g serka topionego bez dodatków
    łyżka gęstej kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz
    dodatkowo:
    125 g mozzarelli
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta Przystawki

Bułeczki ze szpinakiem i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i wlać do mąki. Dodać jajko, masło, cukier i sól. Wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek, serek i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta oprószonymi rękami odrywać kawałki, nadziewać farszem i zlepiać formując niewielkie bułeczki. Układać je na blaszce do pieczenia. Jajko rozbełtać i posmarować nim bułeczki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nią po wierzchu. Piekarnik nastawić na 190*C z termoobiegiem i jeszcze do zimnego wstawić blaszkę z bułeczkami. Piec aż będą złote, czyli około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować