Odrywane bułeczeki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Drożdże z cukrem dajemy do ciepłego mleka i mieszamy widelcem aż się rozpuszczą. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy drożdże z mlekiem i mieszamy widelcem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej, zagniatamy ciasto przez kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Nadzienie: Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy czosnek i przesmażamy, wrzucamy szpinak i dusimy około 10 minut często mieszając. Dodajemy serek, zioła i przyprawy, mieszamy aż serek połączy się ze szpinakiem. Odparowujemy nadmiar wody. Farsz studzimy.
3.Formowanie bułeczek: Ciasto wałkujemy i smarujemy szpinakiem, zwijamy jak roladę, kroimy ostrym nożem w plastry.
4.Pieczenie: Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy je w tortownicy o średnicy około 18 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-45 minut do zrumienienia się. Gotowe!
Komentarze