Bułeczki ze szpinakiem i łososiem

4.5 (143 ocen)

  • Średni

Większa część bułeczek zniknęła jeszcze ciepła :-)Bardzo lubię takie przekąski, bo można do nich włożyć właściwie wszystko co tylko chcemy, więc mamy duże pole do popisu :-)

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 150 gramów
    - woda ciepła: 100 mililitrów
    - drożdże: 8 gramów
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
    NADZIENIE::
    - szpinak mrożony: 150 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - Łosoś wędzony kilka plastrów: 1 opakowanie
    - serek Almette śmietankowy: 2 łyżki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - sól do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Bułeczki ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, kiedy się rozpuszczą zalać je wodą i wymieszać.
    Dodać mąkę, sól i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie.

    Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

    Szpinak włożyć do garnka i rozmrozić, postawić garnuszek na ogniu i dusić aż odparuje woda, po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, serek oraz sól i pieprz.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć na niego farsz szpinakowy, a na szpinak łososia, zostawiając 2 cm wolnego marginesu z każdej strony, ciasto zwinąć jak roladę i pokroić w plastry.

    Bułeczki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

    Bułeczki przed upieczeniem można posmarować jajkiem.

    Piec w 190' ok. 20 minut lub do czasu aż się zarumienią.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować