Większa część bułeczek zniknęła jeszcze ciepła :-)Bardzo lubię takie przekąski, bo można do nich włożyć właściwie wszystko co tylko chcemy, więc mamy duże pole do popisu :-)
Bułeczki ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, kiedy się rozpuszczą zalać je wodą i wymieszać.
Dodać mąkę, sól i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie.
Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Szpinak włożyć do garnka i rozmrozić, postawić garnuszek na ogniu i dusić aż odparuje woda, po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, serek oraz sól i pieprz.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć na niego farsz szpinakowy, a na szpinak łososia, zostawiając 2 cm wolnego marginesu z każdej strony, ciasto zwinąć jak roladę i pokroić w plastry.
Bułeczki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Bułeczki przed upieczeniem można posmarować jajkiem.
Piec w 190' ok. 20 minut lub do czasu aż się zarumienią.
Komentarze