Sakiewki francuskie ze szpinakiem i mozarellą

4.49 (186 ocen)

Proste i szybkie danie, które wygląda wyjątkowo, a jeszcze lepiej smakuje.

Składniki:

  • Op. ciasta francuskiego
    Op. mrożonego szpinaku
    Filet z kurczaka
    Op. mozzarelli
    Jogurt naturalny
    Masło
    Sól
    Pieprz
    Czosnek (granulowany)
    Papryka czerwona ostra
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sakiewki francuskie ze szpinakiem i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto przekroić na 6 równych kwadratów.
  • 2. W głębokim garnku roztopić łyżkę masła, dodać zamrożony szpinak, mieszać aż do zupełnego rozmrożenia. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i ostrą papryką. Dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Zagotować.
  • 3. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i smażyć na niewielkiej ilości oliwy.
  • 4. Mozzarellę pokroić w plastry.
  • 5. Na środek każdego z kwadratów należy nałożyć szpinak, kurczaka oraz plaster sera.
  • 6. Cztery rogi ciasta złączyć tak, by utworzyły zamkniętą sakiewkę.
  • 7. Piec około 20 minut (aż do zarumienienia ciasta) w temperaturze około 180 ℃.
    Podawać gorące.

Porady

Przygotowane sakiewki przed upieczeniem można posmarować białkiem - uzyskamy dzięki temu jeszcze ładniejszy kolor ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować